Het Huygens Duo vertolkt op sprankelende wijze de intieme sfeer van het 17de-eeuwse luitlied en combineert dit met een boeiende verhalende presentatie. In hun concerten nemen mezzosopraan en kunsthistorica Leonore van Sloten en luitist Arjen Verhage hun publiek mee terug in de tijd, naar de eeuw van Rembrandt.

De Huygens Duo-leden Arjen en Leonore leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hun liefde voor het luitlied en de vocale kamermuziek uit de 17de eeuw leidde al snel tot een hechte samenwerking. Hun brede interesses en veelzijdige achtergronden maken deze samenwerking tot iets heel speciaals.

Het Huygens Duo schept een groot genoegen in het uitdenken en samenstellen van bijzondere concertprogramma’s die tot de verbeelding spreken. Een belangrijk accent ligt daarbij op het Nederlandse repertoire. Daartoe reconstrueert het duo liederen die eeuwenlang niet meer hebben geklonken en die bijzondere kijkjes bieden in het (gevoels)leven van onze 17de-eeuwse voorvaderen.

Het Huygens Duo verzorgt concerten in binnen- en buitenland. Het duo was al te horen in de Wallace Collection in Londen en op prestigieuze muziekfestivals zoals het Festival Oude Muziek Utrecht en het Reinckenfestival in Deventer.

Het Huygens Duo draagt met grote trots de naam van Constantijn Huygens (1596-1687). Als secretaris van Stadhouder Frederik Hendrik onderhield Huygens diplomatieke contacten met het buitenland maar hij verzorgde ook jonge kunstenaars als Rembrandt belangrijke opdrachten bij het hof. Zelf schreef hij ‘in zijn weinige vrije tijd’ talloze gedichten. Ook componeerde hij naar eigen zeggen zo’n 800 stukken muziek, waarvan helaas alleen een bundel aria’s met de titel Pathodia Sacra et Profana bewaard gebleven.

Het Huygens Duo laat zich van tijd tot tijd graag vergezellen van bijzondere kunstenaars en musici. In het programma De Lust-hof en de Speel-godinne. Wat Jacob van Eyck hoorde, zong en floot staat de blinde blokfluitvirtuoos Jacob van Eyck centraal en zijn vocale inspiratiebronnen. En daartoe vormt de jonge en zeer getalenteerde blokfluitiste Anna Stegmann een passende aanvulling.


Leonore van Sloten

Leonore studeerde naast haar muzikale opleiding kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de Nederlandse 17de eeuw. Als kunsthistorica is Leonore werkzaam bij Museum Het Rembrandthuis. Als zangeres vormt zij naast het Huygens Duo een vast liedduo met pianiste Mignon Gotzsch, onder de naam Duo Thaleia. Ook is zij actief op het gebied van opera en oratorium - www.leonorevansloten.com


Arjen Verhage

Arjen werkt als luitist op het internationale podium en is regelmatig te horen in samenwerking met vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles. Hij heeft meegewerkt aan vele opera's en oratoria en is ook actief op het gebied van de hedendaagse muziek – www.arjenverhage.nl