De Lust-hof en de Speel-godinne

De Lust-hof en de Speel-godinne

Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) was een muzikale grootheid. De variatiewerken uit zijn bundels 'Der Fluyten Lust-hof' en 'Euterpe oft Speel-Godinne' behoren tot het standaardrepertoire van de huidige blokfluitist. Van Eyck, blind, maar met een gezegend oor, vermaakte de Utrechtse jeugd met zijn spel op het Janskerkhof. Zijn procedé was eenvoudig: met een feilloos gevoel voor de originele melodieën bewerkte hij populaire deuntjes die iedereen zong, liedjes van de straat, tot virtuoze en indrukwekkende variatiewerken. Hoewel instrumentaal van stijl zijn de variaties nauw verbonden met de liedjes waarop ze gebaseerd zijn. Het Huygens Duo laat u, samen met fluitiste Anna Stegmann horen welke liederen Van Eyck inspireerden tot zijn weergaloze composities. Nederlandse, Engelse en Franse luit-liederen worden afgewisseld en op speelse wijze gecombineerd met de 'bovenmenselijke' variaties van de 'Orpheus van de fluit'.

De Ster van Huygens

De Ster van Huygens

In De Ster van Huygens vertelt het Huygens Duo het liefdes-verhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn 'Sterre', Suzanna van Baerle (1599-1637). Huygens was als diplomaat en secretaris van de stadhouder een goeie vangst voor een erudiete dame als Suzanna. Zij liet zich echter moeilijk schaken. Maar het aanhouden van Constantijns avances leidde uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Toen Suzanna op jonge leeftijd overleed betekende dat dan ook een immens persoonlijk verdriet voor Constantijn. Hij zou zijn Sterre vele jaren overleven maar nooit hertrouwen. Aan de hand van brieven, gedichten en aria’s van Constantijn Huygens en componisten die hem hebben beïnvloed, zoals Michel Lambert en Nicholas Lanier, voert het Huygens Duo u langs dit intense liefdesverhaal. Tevens zult u ervaren welke prachtige muziek deze Nederlandse uomo universalis ons heeft nagelaten.

Dichters des Vaderlands

Dichters des Vaderlands

In het Nederland van de zeventiende eeuw bloeide de poëzie volop. Dat het gros van de gedichten die werden geschreven bedoeld was om te worden gezongen, is tegenwoordig veelal onbekend. Het Huygens Duo heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met gezongen poëzie van dichters als Pieter Cornelisz Hooft, Joost van den Vondel, Jacob Cats, Gerbrand Adriaensz Bredero en Jan Luyken. Zij bezongen niet alleen het leven en de liefde, maar ook gevoelens van vertwijfeling en intens verdriet werden door hen op prachtige wijze in woorden gevat. Het programma biedt een boeiende kijk in de keuken van onze vaderlandse dichters. Bijzonder is ook dat het Huygens Duo voor dit programma zelf liederen heeft gereconstrueerd. Deze liederen zullen daarmee weer tot klinken worden gebracht, na ruim drie eeuwen te zijn 'verzwegen'...